HRVAŠKA: apartmaji ob morju - od 250€ na teden za vso družino
04 58 35 800 | info@gta-neptun.si | DELOVNI ČAS: pon - sre - pet: 9.00 - 16.30; tor - čet: 11.00 - 18.00; sob 9.00 - 12.00 (samo tel. pomoč)

Potovanja in izleti


Nedeljski bazar: potovanje od Kašgarja do Ašgabada - 19 dniTERMINI IN CENE
Odhod: 14.03.2019, 19 dni, cena: 4.999,00 EUR, opomba: minimalno 15 potnikov
Odhod: 18.04.2019, 19 dni, cena: 4.999,00 EUR, opomba: minimalno 15 potnikov
Odhod: 20.06.2019, 19 dni, cena: 4.999,00 EUR, opomba: minimalno 15 potnikov
Odhod: 18.07.2019, 19 dni, cena: 4.999,00 EUR, opomba: minimalno 15 potnikov
Odhod: 17.10.2019, 19 dni, cena: 4.999,00 EUR, opomba: minimalno 15 potnikov

1. dan: LJUBLJANA - PEKING
Zbor potnikov v Ljubljani. Prijava na polet oziroma vožnja do okoliškega letališča. Polet l preko enega izmed letališč proti Pekingu. .

2. dan: PEKING - URUMQI
Pristanek na letališču v Pekingu in nadaljevanje poleta v Urumqi (v primeru poznega pristanka v Pekingu je ta dan namestitev v hotelu in nočitev ter polet v Urumqi 3.dan zjutraj). Po pristanku v glavnem mestu Xinjianga sledi prevoz v hotel, večerja, namestitev.

3. dan: URUMQI - KAŠGAR
Zajtrk. Obisk regionalnega muzeja Xinjiang z arheološkimi zakladi Svilne ceste, manjšinskih narodov Xinjianga ter odlično ohranjeno 3000 let staro mumijo iz puščave Taklamakan. Polet v Kašgar, obisk grobnice Afaq Khoja, 1640 leta umrlega sufija. Za vrhunec dneva še obisk rokodelske ulice v mestnem jedru Kašgarja. Večerja, nočitev.

4. dan: NEDELJSKI BAZAR
Zajtrk. Če bi želeli najti kraj, kjer se je čas ustavil, potem je to prav gotovo Kashgar. Mesto je ostalo zaščiteno pred zunanjimi vplivi, domačini so zelo ljubeznivi. Najpogostejši poklici so tesar, zlatar in čevljar, ki pri svojem delu vsi še zmeraj uporabljajo tradicionalna orodja. Še do mošeje Id Kah. Najbolj priljubljen dogodek v mestu pa je Nedeljski bazar, ki pritegne na ulice pripadnike različnih etničnih skupin kot so Ujgure, Tadžike, Kazake in Kirgiziji. Le ti pridejo peš, na konjih, kolesih, s sabo pripeljejo svoje izdelke in upajo na dobro prodajo. Večerja, nočitev.

5. dan: KASHGAR - URUMQI - ALMATY
Zajtrk. Polet v Urumqi in nadaljevanje ogleda mesta: slikoviti park Hong Shan, Pagoda Red Hill, Veliki bazar ali tržnica Erdao Qiao na kateri je priložnost za nakup ujgurske svile in kitajskega bombaža, različnih oreščkov, zelišč in aromatičnih olj. Še polet v Almaty, prevoz v hotel, namestitev, večerja in nočitev.

6. dan: ALMATY - TAŠKENT
Po zajtrku prevoz na letališče. Polet v Taškent, prestolnico Uzbekistana. Po pristanku ogled starega mestnega jedra, kompleksa Hast Imam, semenišča Barak Khana, arhivov šejka Tille, tržnice Chorsu, medrese Kukeldaš iz 16. stoletja, tradicionalnega lončarstva Akbar in v nadaljevanju obisk muzeja uporabnih umetnosti in starega jedra Tashkenta. Njegova zgodovina sega v čase Svilne ceste, ko je bilo mesto tranzitna postaja. Vse do časa mongolskega pustošenja je nosilo ime Cgack, nakar je postalo njihova provinca ter se preimenovalo v Taškent - mesto kamnov. Namestitev, večerja in nočitev.

7. dan: TAŠKENT - FERGHANA
Zajtrk. Vožnja v Ferghansko dolino. Prvi postanek za obisk tradicionalne tovarne svile Yodgarlik. Sledi obisk medrese Hoja Ehsan, kjer bomo srečali mojstre tkanja svile, izdelovanja preprog in tiskanja blaga. Nadaljujemo do Risthana, ogled izdelkov lončarstva Ferghana, ki slovijo po oblikovanju in barvitosti ter delavnice mojstra Rustam Usmanova, kjer se nahaja manjši muzej lončarske obrti. Pot nas bo vodila do rezidence in trdnjave kana Khodoyara, zadnjega svoje dinastije. Še ogled muzeja in mošeje. Prevoz v hotel, namestitev, večerja, nočitev.

8. dan: FERGHANA - KHUJAND
Po zajtrku se bomo podali na cca 255 km dolgo pot v smeri Tadžikistana. Vozili se bomo ob reki Sirdarji ali Jaxartesu, kot so jo imenovali antični pisci. Formalnost na mejnem prehodu, nato v Kandibadam, znan po nasadih mandljevcev. Postanek med potjo v hiši domačinov, kjer se bomo seznanili z načinom življenja Tadžikov. Popoldanski orientacijski ogled Khujanda - Alexandrio Eschatejo (staro ime mesta) je ustanovil Aleksander Veliki, ko se je bojeval s sogidansko vojsko in ubil njihovega generala Spitamenesa. Obisk lokalnega muzeja, bazarja Panjshanbe, grobnice šejka Muslihiddin-a. Namestitev v hotelu, večerja, nočitev.

9. dan: KHUJAND - SAMARKAND
Po zajtrku nas čaka približno 300 km dolga pot preko mejnega prehoda Aibek do Samarkanda. Vožnja skozi slikovito pokrajino z nasadi bombaža. V bližini vasi domačini pogosto ob cesti prodajajo različne vrste sadja. Večeren prihod v Samarkand, biser Svilne ceste, mesto čudovit vrtov… Namestitev, večerja, nočitev.

10. dan: SAMARKAND
Zajtrk. Ogled mesta, ki je zaradi izjemne zemljepisne lege v dolini Zarafshan, postalo najpomembnejše mesto v regiji in pomembna postojanka na svileni cesti. V svoji 2500 letni zgodovini je imelo mnogo različnih osvajalcev in obiskovalcev: Aleksandra Velikega, mnoga arabska ljudstva, Džingiskanova armada in naposled Timurjeva osvojitev. Tako se je Samarkand razvijal pod vplivi iranske, indijske, mongolske pa tudi daljnovzhodne in zahodne kulture. Ogled mesta: sloviti Registan z medresami, kompleks Shakhi-Zinda z nekropolo, mošeja Bibi-Khanum, poimenovana po Timurjevi soprogi, Timurjev mavzoleja Gur-Emir, observatorija Ulugbek. Zaključek dneva na osrednjem bazarju. Večerja. Nočitev.

11. dan: SAMARKAND NEDELJSKI BAZAR
Nedelja je tržni dan v celotni Osrednji Aziji in mi smo izbrali Urgut kot eno od redkih nedeljskih tržnic Osrednje Azije, saj še vedno ohranja star duh bazarjev. Videli bomo množico podeželanov, ki prihajajo na tržnico s svojimi izdelki, jih prodajajo in barantajo, kot se v Osrednji Aziji spodobi. Morda bomo imeli srečo in naleteli na ugodno kupčijo pri vezeninah »suzzanne«, lesenih rezbarijah ali preprogah. Popoldne se namenimo v Shakre Sabz, rojstni kraj Timurja, kjer je zgradil mogočno Belo palačo. Po ogledu se vrnemo v Samarkand. Večerja, nočitev.

12. dan: SAMARKAND - BAIMURAT / AIDAR
Zajtrk. Vožnja v odročnejše kraje in najredkeje obiskane dele Uzbekistana, v puščavski tabor Kizilkum v Baimuratu. Prvi postanek bomo imeli v pastirski vasici Eski Forish ob vznožju gorske verige Nuratau, kjer nas bodo sprejeli in nam postregli s prigrizkom, ter nas nato popeljal na sprehod po vasi. Nadaljujemo mimo akumulacijskega jezera Aidorkol, ki ga napaja Sirdarja ter v večernih urah prispemo v Baimurat - Aidar Yurt kamp. Namestitev v jurtah, večerja, nočitev.

13. dan: BAIMURAT / AIDAR - BUKARA
Po zajtrku prevoz proti Bukari. Prvi postanek v Nuroti za ogled legendarnega groba enega od vojakov Aleksanda Velikega ter obzidje antične trdnjave. Pred prihodom v Bukaro obiščemo še poletno rezidenco zadnjega buharskega vladarja. Palača je bila darilo carja in ima notranjo opremo v slogu imperialne Rusije. V več sobah so na ogled izbrane vezenine »suzzanne«. Namestitev v Bukari, večerja, nočitev.

14. dan: BUKARA
Zajtrk. Ogled izjemnih pomnikov mesta, ki datira v 8. stoletje in je bilo 200 let središče razvijajočega se islamskega kraljestva: Središče Kalon, medresa Mir i Arab, mošeja Magoki-Attori, kompleks Lyab-i Hauza, ki ga sestavljajo medrese: Kukeldash, Khanaka in Nadira Divan Begi. Še do mavzoleja dinastije Samani in stare trdnjave Ark. Popoldanski izlet do poletne palače emirov Buharske dinastije v Sitorai, Mokhi-Khosa. Vrnitev v hotel. Večerja. Nočitev.

15. dan: BUKARA - KHIVA
Po zajtrku pa skozi osrčje rdeče puščave Kizilkum. Skozi njen osrednji del so s severa prihajale nomadske horde, perzijske vojske, Aleksander Veliki in Džingiskan. Na poti bomo videli reko Amudarjo, ki se razširi v omrežje kanalov za namakanje bombažnega gospodarstva celotne regije. Po prihodu v Khivo namestitev, večerja, nočitev.

16. dan: KHIVA - NUKUS
Zajtrk. Khiva je s svojo izjemno arhitekturno krajino uvrščena med UNESCO-ve zaklade. Sprehod po mestu z razkošnimi palačami, visoko segajočimi minareti, enkratnimi mavzoleji in medresami vas bo popeljal v svet pravljic »Tisoč in ene noči«. Večina pomnikov preteklosti se nahaja v trdnjavskem kompleksu Ichan-Qala. Velik ponos mogočnega mesta sta tudi mavzolej Mahmuda Pahlave in mogočen minaret Islom-Khodija, okrašen z malimi, glaziranimi zidaki. Popoldanski izlet v Nukus. Med potjo bomo videli zadnje odseke reke Amudarje pred izlivom v Aralsko jezero. Namestitev, večerja, nočitev.

17. dan: NUKUS - TASHAUZ - AŠGABAD
Po zajtrku obisk Pokrajinskega muzeja Karakalpakstan, bolj znanega kot Muzej Savitsky kjer hranijo redke slike znanih in manj znanih mojstrov ruske avantgarde. Prvi direktor muzeja Igor Savitsky jo je skril v ta oddaljeni konec bivše Sovjetske zveze pred Stalinovimi čistkami. V muzeju je prav tako razstavljena dragocena zbirka nomadskih kilimov, preprog, oblačil, konjskih uzd in okrasja jurt. Po ogledu se odpeljemo na mejni prehod s Turkmenistanom, kjer lahko računamo na daljšo čakanje za vstop. Nadaljevanje do Konje-Urgench, nekdanje prestolnice mogočne države Horezm. Mesto je bilo središče mnogih učenjakov na področju matematike, astronomije, kemije in literature pod pokroviteljstvom horezmskega šaha. Džingiskan je mesto uničil v letih 1226/27 in pobil vse moške kot znak maščevanja, ker so pred tem ubili njegovega sla. Po ogledih v Tashauz, od koder poletimo v Ašgabat. Prevoz v hotel, večerja,nočitev.

18. dan: AŠGABAD
Zajtrk. Dopoldan obisk bazarja Tolkuchka, nedeljske tržnice v Ašgabadu. Predstavniki turkmenskih plemen Sarikov, Jomudov, Tekov in drugih tu prodajajo svoje preproge, ki zaradi vzorcev slovijo po vsem svetu. Sledi obisk slavnega Nacionalnega zgodovinskega muzeja s čudovitimi eksponati iz prazgodovine in sijajno zbirko preprog. Zanimivi so tudi eksponati v prostoru Partijskega obdobja. Sledi obisk arheološkega najdišča Niso ob vznožju gorske verige Kopetdag ter Velike mošeje. Večerja bo v tipični nacionalni restavraciji. Nočitev.

19. dan: AŠGABAD - LJUBLJANA
Zajtrk. Prevoz na letališče in polet preko enega izmed letališč proti Ljubljani oziroma okoliškemu letališču. Prevoz do Ljubljane.Obvezna doplačila
skupina 10-14 potnikov, cena: 390€

Doplačila po želji
Enoposteljna soba, cena: 705€


Cena vključuje
Letalski prevozi v ekonomskem razredu, letališke pristojbine, prevozi s klimatiziranimi avtobusi, 17 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3*, obroki in zunanji ogledi po programu, angleško govoreči lokalni vodniki, organizacija potovanja in slovenski vodja poti, osnovno nezgodno zavarovanje, vstopni vizumi, zdravstveno zavarovanje z asistenco.

Dodatno

RANA URA, ZLATA URA!

Pri rezervaciji do 21/12-2018 7 % popust
Pri rezervaciji do 60 dni pred potovanjem 5 % popust


Opomba:
Cena potovanja je po osebi, nameščeni v dvoposteljni sobi. Potovanje bomo organizirali v primeru 10 prijavljenih oseb. Napitnine niso vključene v ceni, doplačilo na poti 90 € po osebi.

Cepljenje:
Obvezno uživanje tablet proti malariji. Več na www.zdravinapot.si

Vizum:
Vizum je potreben za vseh 5 držav.
V kolikor je pri programu potovanja predviden odhod iz Ljubljane, si pridržujemo pravico do alternativnega odhoda iz okoliških letališč. V tem primeru je iz Ljubljane urejen brezplačni povratni transfer. Končni obračun potovanja je narejen predvidoma do 10 dni pred odhodom, ko so znani podatki končnih letaliških pristojbin in je doseženo končno število potnikov, na podlagi katerega se določi rang dosežene cene (ob prijavi se potniku vselej zaračuna izhodiščna, najnižja cena).
Pošlji povpraševanje

Nikoli ne spreglejte naših TOP ponudb!

Dnevno vas bomo obveščali o najcenejših aranžmajih.

Vpišite e-mail naslov. Vnesite pravilen e-mail naslov.

Spremljajte nas tudi na Facebooku

Dnevno vas bomo obveščali o najcenejših aranžmajih.